top of page
Foto van schrijverNick Oostkant

Menselijke waardigheid

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023


Als we in elkaars intieme zone komen, komt het er extra op aan of we met menselijke waardigheid handelen. Anders gezegd: het komt erop aan of onze intenties doordrongen zijn van de menselijke waardigheid bij een intiem samenzijn. Zo ie zo is natuurlijk het streven naar menselijke waardigheid in de omgang met elkaar belangrijk, ook buiten de intieme zone.


De laatste tijd zijn er genoeg voorbeelden die de media bereiken waar de menselijke waardigheid wordt getergd, juist door ongevraagd of met onjuiste intenties de intieme zone van iemand te betreden. Enerzijds is preutsheid of je onvrij voelen in een intieme zone belemmerend, maar anderzijds is vrije toegang tot een intieme zone ook iets wat te denken geeft. We mogen daar best een paar drempeltjes van bewustwording opwerpen om te realiseren dat we een intieme zone naderen. Niet om te vervallen in een preutse houding, maar wel om recht te doen aan de menselijke waardigheid.


De vorige maand overleden Zwitserse schrijver en filosoof Peter Bieri heeft over de menselijke waardigheid mooie dingen geschreven. Hij schreef eens: “Ook iets wat uit vrije wil gebeurt, kan in strijd zijn met de menselijke waardigheid”. Hier komen we op het punt van bewust aanwezig zijn in de dingen die je doet. Ook in de intieme zone.


In de intieme zone worden nogal eens dingen gedaan waarvan men zich niet bewust is. Of men is zich niet bewust wat de uitwerking kan zijn van een bepaalde handeling, woordgebruik, toenadering, bejegening, enz. De uitwerking of beleving van deze ervaringen worden meestal slecht met elkaar gedeeld, bang om elkaar te kwetsen of als preuts bestempeld te worden.


Bij een eerste boeking van een (tantra)sessie hanteer ik altijd de nodige stappen om me bewust te worden van de intentie van de ander. Ook geef ik de ander de gelegenheid om met mij kennis te maken, zich af te stemmen en na te gaan of er ‘een klik’ is of de ander (ik) toe kan/mag treden tot de intieme zone. Tijdens de eerste mailwisselingen en daarna het online intakegesprek is daar alle ruimte voor. Ik zie dit als voorwaarde om de menselijke waardigheid over en weer te borgen in mijn sessies. Juist in intieme massagesessies, vooral in tantra, ben je beiden kwetsbaar. Bij een onzorgvuldige voorbereiding en afstemming kan je, voor je het zelf door hebt, de menselijke waardigheid van de ander in diskrediet brengen.


De menselijke waardigheid is een pijler waarop je mag/moet leunen om onbevooroordeeld te verkeren in iemands intieme zone. Als dit goed is zal vertrouwen snel zijn intrede doen, ook al ken je elkaar nog maar kort. Na een eerste sessie met iemand is het voor mij altijd een groot compliment als men zegt: ‘Ik voelde mij vertrouwd en veilig en daardoor vrij om ervaringen op te doen in mijn eigen intieme zone.’


Het aanraken van de menselijke waardigheid; deze aanraking is niet zichtbaar maar wel voelbaar, wordt letterlijk in de intieme zone waargenomen. Daarom bestaat de opening van een tantrasessie, zoals ik die begeleid, niet uit een letterlijke aanraking, maar vooral uit het tonen van respect voor elkaars lichaam door het meditatief onder woorden brengen hiervan. Een ode dus aan de menselijke (lichamelijke) waardigheid.

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Tantra en lef?

Comments


bottom of page