top of page
Foto van schrijverNick Oostkant

Jouw seksualiteit

Bijgewerkt op: 28 feb.



Het is voor velen een ontdekking om te beseffen dat jouw seksualiteit ook echt van jou is. Vaak wordt alles wat met seksualiteit te maken heeft al snel gekoppeld aan de ander met wie je (tijdelijk) samen bent. Toch heeft de ander niets met jouw seksualiteit van doen. Het is allereerst aan jezelf om je eigen seksualiteit te herkennen, te leren kennen en het een passende plaats te geven in je leven.


Tijdens een tantrasessie mag je je eigen sensualiteit en seksualiteit tegemoet treden en ervaren zonder hier altijd direct iets mee te doen in de praktiserende zin. Het mag een eigen ervaring zijn of worden. Dat dit niet zo gemakkelijk is, blijkt vaak door de drang om te gericht te zijn op de ander, of daarmee te vervallen in please gedrag. Er gaat dan ook vaak een nieuwe wereld open als ik je tijdens de sessie uitnodig om bij je eigen gevoel te blijven, het te volgen en dit vooral te beleven.


Een hardnekkige drogreden is het idee dat seksualiteitsbeleving een middel is om liefde te geven of te ontvangen. Ook andersom geldt dit: liefde seksualiseren is leunen op een niet gegronde basis. Het ontstaat uit het idee dat seksualiteit het ultieme bindmiddel is om elkaar als partners vast te houden. Echter, op deze wijze wordt iedere vorm van persoonlijke vrijheid en eigenheid op dit terrein om zeep geholpen. Seksualiteit degradeert zo tot een vilein machtsmiddel om de ander aan je te binden, of beter gezegd, niet te verliezen.


Voor onze seksualiteitsbeleving zijn we zelf verantwoordelijk. Het maakt ons zelfbewuster als je hier goed over nadenkt en tijd neemt om je seksualiteit zelf te leren ervaren. Negen van de tien problemen op dit gebied zijn te herleiden tot een onverantwoordelijk omgaan hiermee. Dit wordt niet expres zo gedaan, maar komt vaak voort uit onwetendheid of een geprogrammeerdheid door opvoeding, geloofsbeschouwingen of ingesleten omgangservaringen, die zonder persoonlijk nadenken worden overgenomen.


Tantra brengt je naar je eigen authenticiteit op dit vlak. Dit gaat vaak niet zonder emotionele gewaarwordingen. Doordat er tijdens een tantrasessie ontspannenheid in de seksuele beleving komt, wordt dan pas voor veel mensen goed voelbaar hoezeer zij deze prachtige gevoelservaring hebben gekoppeld aan iets buiten zichzelf. Vaak met als doel daarmee de liefde voor iemand te bezegelen of het ‘alleenrecht’ van hem of haar relationeel te claimen.


De term ‘de liefde bedrijven’ vind ik daarom discutabel. Deze term staat in de volksmond toch gelijk aan seks hebben. Maar wat is seks hebben nu eigenlijk? Bloot zijn? Penetratie op welke wijze dan ook? Dit onderwerp verdient een bredere kijk en beleving. Precies waar een tantrasessie je dichter bij wil brengen. Dan is het geen ‘liefde bedrijven’, maar verbinding delen op een liefdevolle en respectvolle wijze. En nee, daar is niet per se penetratie voor nodig.


Kortom, seksualiteit is een bijzonder kostbare en persoonlijke ervaringsmogelijkheid die gekoppeld is aan je levensenergie. Juist bij die levensenergie moeten we de ingang zoeken om de volledige waarde van seksualiteit te kunnen ervaren. Nodig jezelf uit om te ervaren hoe jij dit alles beleeft. Zorg goed voor jezelf in dit opzicht. Durf desnoods een stap te zetten naar een tantrasessie of iets in die richting om meer in contact te komen met je levensenergie. Want seksualiteit is jouw unieke eigendom en innerlijke (spirituele) kracht die het verbinden waard is, maar die je nooit moet ‘weggeven’ aan de ander.

217 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Tantra en lef?

Yorumlar


bottom of page