Tijdens en na de Coronapandemie is huidhonger geen onbekend begrip meer gebleven. Het gemis van aanrakingen doet veel met ons. Het huid- op huidcontact zorgt voor veel helende en rustgevende effecten in je lichaam. Ditzelfde effect is er in onze mind en geest. Je bekijkt de dingen met een andere blik als er een liefdevolle aanraking is of een troostende nabijheid van een hand op de schouder. Het zijn soms kleine contactgebaren, maar met grote positieve invloed op ons welbevinden.
Nu de Coronaperiode het belang van aanrakingen en huidcontact heeft versterkt is er daardoor ook meer aandacht gekomen voor situaties waarin huidcontact niet of tijdelijk niet mogelijk is. Denk aan het verlies van een relatie, b.v. door het overlijden van een partner. Of het gebrek aan lichaamscontact door ziekte of andere aanleidingen. Het zorgt voor veel verborgen leed wat onder de huid voelbaar is. Dit is vaak een eenzaam proces voor degene die het betreft.
Fijn dat mensen met aangeraaktworden.com contact durven maken om na te gaan of een sessie hen kan helpen in de wens om aangeraakt te worden. Ook het mogen aanraken van de ander, in dit geval mij als aanrakings- en intimiteitsverzorger, wordt daarom als bijzonder en helend ervaren. De wederkerigheid tijdens de sessie zorgt voor de extra dimensie die de contactbeleving versterkt en ook heel menselijk maakt. Dit geeft je een verdiepend gevoel omdat het tegemoetkomt aan een diep menselijke reactie: vanuit respect en vertrouwen contact maken en hebben met de ander.
In 2020 is er de prachtige documentaire “Huidhonger” gemaakt door regisseur Lieza Röben die het onderwerp van deze blog letterlijk en figuurlijk goed in beeld brengt. Het bekijken waard.
Comments